Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan Air Nira Aren Menjadi Minuman Kemasan yang Bernilai Ekonomis di Desa Gelangsar Kabupaten Lombok Barat

Authors

  • Alvin Juniawan Program Studi Biologi, Universitas Islam Al-Azhar, Indonesia
  • Syuhriatin Syuhriatin Program Studi Biologi, Universitas Islam Al-Azhar, Indonesia
  • Narita Amni Rosadi Program Studi Agroekoteknologi, Universitas Islam Al-Azhar, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.33394/jpu.v6i2.14902

Keywords:

Community Empowerment, Farmer Groups, Palm Water, Product Packaging.

Abstract

This Community Service aims to improve the knowledge and skills of the members of the "Batu Beleq" farmer group in processing Palm Water into Packaged Drinks with Economical Value. The method of implementing this service used training through the stages of survey, socialization, and practice. The participants of this service were the Palm Farmer group in Gelangsar Village, West Lombok Regency with a total of 30 participants, involving students of the Faculty of Science and Agriculture. The results of this service showed the increased knowledge and skills of participants in processing palm water using packaging tools and UV light sterilization without additional chemicals. In addition, participants had the ability to package palm water products that are durable and long lasting.

References

Aryani, A. D. (2024). Pengaruh Lama Penyimpanan Nira Kental Sulfitasi Terhadap Karakteristik Nira Pada Proses Produksi Gula. Researchgate, 7(2). Https://Doi.Org/10.32585/Ags.V7i2.2944

Desa Gelangsar Kecamatan Gunungsari Kabupaten Lombok Barat. (N.D.). Desa Gelangsar Kecamatan Gunungsari Kabupaten Lombok Barat. Retrieved July 10, 2023, From Https://Gelangsar.Desa.Id/Index.Php/

Diniyah, N., & Wijanarko, S. B. (2012). Teknologi Pengolahan Gula Coklat Cair Nira Siwalan (Borassus Flabellifer L.). 1.

Djajanegara, A. R. (2019). Teknik Analisis Data (Analisis Kualitatif Pada Hasil Kuesioner). Medikom | Jurnal Ilmu Pendidikan Dan Dakwah, 1(1), Article 1.

Dp2kbp3a Kabupaten Lombok Bar…. (N.D.). Https://Dp2kbp3a.Lombokbaratkab.Go.Id. Retrieved July 10, 2023, From Https://Dp2kbp3a.Lombokbaratkab.Go.Id/Berita/Pertemuan-Edukasi-1000-Hpk-Dalam-Rangka-Penanganan-Stunting-Di-Desa-Gelangsar-Kecamatan-Gunungsari--17

Gafar, P. A. (2012). Pengembangan Proses Pengolahan Minuman Nira Aren Dengan Teknik Ultrafiltrasi Dan Deodorisasi. 25(1).

Imron, S., Nugroho, W. A., & Hendrawan, Y. (2015). Efektivitas Penundaan Proses Fermentasi Pada Nira Siwalan (Borassus Flabellifer L.) Dengan Metode Penyinaran Ultraviolet. 3(3).

Juniawan, A., Wanadiatri, H., Swandayani, R. E., Wedowati, E. R., Rejeki, F. S., & Haryanta, D. (2025). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pemanfaatan Susu Kambing Dan Umbi Talas Sebagai Sumberdaya Pangan Lokal Untuk Mengatasi Stunting Di Desa Genggelang Kabupaten Lombok Utara. Jurnal Pengabdian Undikma, 6(1), 106–115. Https://Doi.Org/10.33394/Jpu.V6i1.13522

Karouw, S., & Lay, A. (2018). Nira Aren Dan Teknik Pengendalian Produk Olahan / Palm Neera And Control Tecniqueof Processing Products. Https://Www.Semanticscholar.Org/Paper/Nira-Aren-Dan-Teknik-Pengendalian-Produk-Olahan-And-Karouw-Lay/34f968bb776d9b36efca775f4db8a62b1ba9cf9e

Kecamatan-Gunung-Sari-Dalam-Angka-2018.Pdf. (N.D.).

Mufreni, A. N. (2016). Pengaruh Desain Produk, Bentuk Kemasan Dan Bahan Kemasan Terhadap Minat Beli Konsumen (Studi Kasus Teh Hijau Serbuk Tocha).

Mulyawanti, I., Setyawan, N., & Syah, A. N. A. (2011). (Arenga Pinnata) Selama Penyimpanan. 31(4).

Nurzak, A. N., & Auliah, S. M. (N.D.). Review Article: Formulasi Pembuatan Minuman Isotonik Berbahan Baku Air Nira Pohon Aren (Arenga Pennata Merr.) Dan Sari Buah Belimbing Wuluh.

Prakiraan Cuaca Per Jam Di Gelangsar, Nusa Tenggara Barat The Weather Channel | Weather.Com. (N.D.). Retrieved July 10, 2023, From Https://Weather.Com/Id-Id/Weather/Hourbyhour/L/Mambalan+Nusa+Tenggara+Barat?Canonicalcityid=1c808c4d402844b763dc9e321cbb866a6d914ea68ca799506e14e2f7cfb041bf

Ramos, M., Valdés, A., Mellinas, A. C., & Garrigós, M. C. (2015). New Trends In Beverage Packaging Systems: A Review. Beverages, 1(4), Article 4. Https://Doi.Org/10.3390/Beverages1040248

Rpjmdes Tahun 2016-2018. (N.D.). Desa Gelangsar Kecamatan Gunungsari Kabupaten Lombok Barat. Retrieved January 27, 2024, From Https://Gelangsar.Desa.Id/Index.Php/Artikel/2016/10/10/Rpjmdes-Tahun-2016-2018

Shanaz .R, T. (2025, February 12). Pengantar Metodologi Pengabdian Masyarakat. Researchgate. Https://Www.Researchgate.Net/Publication/378870237_Pengantar_Metodologi_Pengabdian_Masyarakat

Simatupang, U. C. J., Sinaga, A. H., & Gea, B. J. P. (2023). Study Nilai Tambah Air Nira Menjadi Gula Merah Di Desa Buluh Awar, Kecamatan Sibolangit, Kabupaten Deli Serdang. Jurnal Darma Agung, 31(3), Article 3. Https://Doi.Org/10.46930/Ojsuda.V31i3.3410

Downloads

Published

2025-05-25

How to Cite

Juniawan, A., Syuhriatin, S., & Rosadi, N. A. (2025). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan Air Nira Aren Menjadi Minuman Kemasan yang Bernilai Ekonomis di Desa Gelangsar Kabupaten Lombok Barat. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 6(2), 423–429. https://doi.org/10.33394/jpu.v6i2.14902

Issue

Section

Articles

Citation Check