Penyuluhan Pembuatan Gummy Candies Daun Kelor untuk Pencegahan Stunting di Desa Slateng Kabupaten Jember

Authors

  • Mikhania Christiningtyas Eryani Akademi Farmasi Jember, Indonesia
  • Denok Risky Ayu Paramita Akademi Farmasi Jember, Indonesia
  • Agnis Pondineka Ria Aditama Akademi Farmasi Jember, Indonesia
  • Kukuh Judy Handojo Akademi Farmasi Jember, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.33394/jpu.v4i2.7457

Keywords:

Stunting, Gummy Candies, Moringa Leaf, Counseling.

Abstract

This service activity aims to increase the knowledge and skills of mothers in Slateng village, Jember, regarding making Moringa Leaves Gummy Candies to prevent stunting in toddlers. The method of implementing this service used interactive counseling. The instrument for evaluating this service was a questionnaire, which was analyzed descriptively, qualitatively, and quantitatively. The results of this service showed that the knowledge and skills of mothers as extension participants increased. It was evidenced by the data before the service process was carried out, the average participant knowledge was 66.25, and after the service was carried out, it became 70.62, so that there was a 4.37% increase in knowledge participants

References

Afriani dan Abidin, U.W. (2022). Hubungan Pernikahan Usia Dini Terhadap Kejadian Stunting di Kecamatan Anreapi. Jurnal Ilmiah Manusia dan Kesehatan, Vol. 5 (3); 291 – 297.

Asfar, A., Asfar, A., Nur, S., Nurannisa, A., Asfar, A., & Kurnia, A. (2022). Diseminasi Pengolahan Dodol Ketan Hitam Berbasis Smart Production Pada Kelompok Tani Maddaung. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 3(3), 390-400. doi:https://doi.org/10.33394/jpu.v3i3.6045

Berawi, K., Hanif, F. (2022). Literatur Review : Daun Kelor (Moringa oleifera) Sebagai Makanan Sehat Pelengkap Nutrisi 1000 Hari Pertama Kehidupan. Jurnal Kesehatan. Vol. 13(2): 398-407.

Black RE, Allen LH, Bhutta ZA, Caulfield LE, de Onis M, Ezzati M. (2013). Maternal and child undernutrition and overweight in low-income and middle-income countries. Lancet, 427–451

Dharmawati, I.G.A., Wirata, I.N. (2016). Hubungan Tingkat Pendidikan, Umur dan Masa Kerja dengan Tingkat Pengetahuan Kesehatan Gigi dan Mulut pada Guru Penjaskes SD di Kecamatan Tampak Siring Gianyar. Jurnal Kesehatan Gigi. Vol 4 (1): 1-5.

Fonna, N., Dalimunthe, G. (2022). Formulasi Sediaan Gummy Candies Sari Brokoli (Brassica oleracea L.) Dengan Variasi Sukrosa Sebagai Pemanis. Journal of Health and Medical Science, 1(2): 28-36.

Irawan, Z. (2020). Kandungan Zat Gizi Daun Kelor (Moringa oleifera) Berdasarkan Metode Pengeringan. Jurnal Kesehatan Manarang. Vol. 6 (1): 69-77.

Khosiah, N., Dirgayunita, A., Soliha, I. A., dan Adawiyah, R. (2022). Edukasi Pernikahan Dini dalam Upaya Pencegahan Stunting pada Jam’iyah Muslimat Al-Barokah. Bubungan Tinggi Jurnal Pengabdian Masyarakat. Vol. 4 (2): 436 – 441.

Metasari, A., Mufida, Y., Aristin, S., Dwilucky, B., Wulandari, T., Agustina, N., Fahrudin, T. (2022). Sosialisasi Bahaya Pernikahan Dini Sebagai Upaya Konvergensi Pencegahan Stunting di SMA Negeri 1 Ngoro. Jurnal Budimas, 4(2): 1-6.

Permatasari, C. (2022). Pernikaha Usia Dini dan Risiko Terhadap Kejadian Stunting pada Baduta di Puskesmas Kertek 2, Kabupaten Wonosobo. HIGEIA Journal of Public Health Research and Development. Vol. 6 (1): 31 – 37.

Rahayu, Y.D., Yunariyah, B. Jannah, R. (2022). Faktor Penyebab Kejadian Stunting Pada Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Semanding Tuban. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 19(2) : 156 – 162.

Sunaryo, R. , Zaky, M. , Rasydy, L. (2020). Formulasi Nutraseutikal Gummy Candies Sari Buah Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi L.). Jurnal Farmagazine, VII(2): 61- 67.

Sutarto, Mayasari, D., Indriyani, R. (2018). Stunting, Faktor Resiko dan Pencegahannya. Jurnal Agromedicine, 5(1): 540-545.

Ulfah, I.F. , Nugroho, A.B. (2020). Menilik tantangan Pembangunan Kesehatan di Indonesia : Faktor Penyebab Stunting di Kabupaten Jember. Sospol : Jurnal Sosial Politik, 6(2) : 201-213

Widiyastuti, L. , Pramono, A. (2015). Intervensi Hidden Vegetable Terhadap Penerimaan Sayuran Pada Anak Prasekolah di TK PGRI 21 Karangasem Kota Semarang. Journal of Nutrition College, 4(2): 195-201.

Published

2023-05-19

How to Cite

Eryani, M. C., Paramita, D. R. A., Aditama, A. P. R., & Handojo, K. J. (2023). Penyuluhan Pembuatan Gummy Candies Daun Kelor untuk Pencegahan Stunting di Desa Slateng Kabupaten Jember. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 4(2), 371–377. https://doi.org/10.33394/jpu.v4i2.7457

Issue

Section

Articles

Citation Check